logo

logo

6 juni 2009

Anatomie.

Met blote billen in huis rondlopen is nog steeds het liefste wat Stella doet. Maar Emma heeft ondertussen door dat dat eigenlijk niet de 'normale' gang van zaken is. Dat mensen kleren dragen en bepaalde delen van hun lichaam heel bewust bedekken. Toen ik vanmorgen de badkamer wou binnen wandelen, zat Emma in spreidstand aan haar jongere zus uit te leggen over haar muisje, spleetje, poepeke... Nu ben ik niet preuts, maar toch verraste het me. Hoe moet ik daar op reageren? Wat dient een meisje van 4,5 jaar wel en niet te weten over haar anatomie. Voor ik me ten prooi geef aan Google, ben ik benieuwd - en alvast heel dankbaar - voor jullie advies. 

8 opmerkingen:

 1. Ik ga meelezen met de adviezen. 'k Heb geen idee hoe ik hierop zou (moeten) reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stella en Lili zijn nog maar 3 en 2 en weten al heel goed wat hun spleetje is, ze weten ook dat ze er best aan mogen prutsen maar toch liever niet als er mensen bij zijn :-) Ik heb mijn dames ook al zo gevonden hoor, vol interesse in elkanders anatomie. Ik maak daar dan geen spel van zodat ze niet beginnen denken dat ze kweetnietwat aan het doen waren. Ik zeg dan: "meisjes hebben een spleetje, dus jullie ook allebei, en nu allez hop, de broeken weer aan". Ik heb hier ook 2 naaktlopers hoor, vooral de jongste is daar nogal fel in. Ik moet haar meermaals op een dag weer aankleden. Het was zelfs zo dat we eens bij Vermiljoen gingen spelen en dat ik een van mijn dochters terugvond in het ondergoed van Vermiljoens dochter :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ze wel of niet weten op die leeftijd hangt volgens mij ook sterk af van wat ze al gehoord hebben van andere kinderen, die soms al veel weten via oudere broers/zussen. Verder zou ik reageren zoals Meisjesmama.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor jullie reacties :-) Ik hou jullie op de hoogte.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Elke Notebaert8 juni 2009 om 19:14

  Hey Valerie,

  Hier speelt ook wel eens dezelfde situatie zich af. Met extra vragen over HOE baby's in de buik komen...
  Tja als ze zo jong zijn hoe zeg je het hen...
  Er zou naar het schijnt een leuk boekje uit zijn van in april
  "oma is een meisje" uitgegeven door jeugd en seksualiteit. Je vindt meer info op www.jeugdenseksualiteit.be.
  Ik ga het bestellen...

  Groetjes
  Elke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dankje elke! kga zeker eens loeren...
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gewoon als ze iets vragen antwoorden en anders niet teveel aandacht aan besteden denk ik, en uitleggen dat je er best aan mag zitten en kijken maar dan als je alleen bent op je kamer dat anderen dat niet hoeven te zien dat het iets intiems is.
  Kinderen ontdekken zichzelf leuk is dat toch hoe dat gaat.
  Jongens zijn nog veel erger, onze jongens heb ik het penisboek kado gedaan van Goedele Liekens op hun elfde, veel lachen gieren brullen in het begin maar wel heel leerzaam en het ligt altijd wel bij een van de jongens op het nachtkastje dus ze vinden het wel interessant. Inmiddels hebben ze ook het vaginaboek, die van 14 kunnen ze een beetje over de vrouw leren...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie blog! Shirtjes bovenaan zijn tof!!
  Als docent omgangskunde valt me altijd één ding enorm op bij de kinderen... Zorg dat er communicatie blijft. Als kinderen ook maar het gevoel krijgen dat ze iets 'verkeerds' doen dan vertellen ze niks meer en dat is niet best. En als de info die ze geeft te gedetailleerd is, zou ik kijken of je kan achterhalen, waar ze het vandaan heeft.
  Verder denk ik dat de interesse in het lichaam op deze leeftijd ligt. Ik paste vroeger op bij een dierarts waar ook veel leveranciers en klanten aan de deur kwamen. Een tijd lang rende de jongste van drie, vier naar de voordeur om aan iedereen te vragen of die een piemel heeft. Hoort erbij, denk ik. Sorry, lange reactie geworden! Succes met je mooie dochters!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Altijd leuk om van je te lezen!
Groetjes, Valerie