Er zijn verschillende manieren om kinderen een gezond ontbijt te geven. Wat ik dit weekend uitprobeerde zijn huisgemaakte ontbijtkoeken. Een combinatie van natuurlijke producten en Agave siroop, in plaats van geraffineerde suiker. De Agave siroop smaakt 25% zoeter dan chemische suiker. Bovendien bestaat deze zoetstof voor 90% uit fructose en slechts 10% uit glucose. Dit zorgt ervoor dat de energie geleidelijk wordt vrijgegeven in je lichaam, in tegenstelling tot de snelle suikeropname van gewone suiker. Naast het inruilen van de geraffineerder suiker, voor een natuurlijke zoetstof, heb ik ook gekozen voor speltbloem eerder dan tarwebloem. Alweer om de glycemische index laag te houden.
Het recept van de koekjes gaat als volgt: Smelt 150 g echte boter op een laag vuurtje en roer er 60 g Agave siroop door. Haal de kom van het vuur. Meng er 230 g speltbloem, 10 g bakpoeder, 100 g havermoutvlokken en 2 eetlepels haverzemelen bij. Als je wil kan je er nog gedroogd fruit aan toevoegen, maar ik houd mijn koekjes "natuur" deze keer. Het deegmengsel voelt lauw aan omwille van de gesmolten boter. Je kan er makkelijk balletjes van rollen zonder dat ze aan je handen kleven. Leg de balletjes op een bakplaat en druk ze met 2 vingers platter. Werk ze af door ze in te strijken met een paar druppels Agave siroop. Bak de koekjes af op 170 graden Celsius gedurende ongeveer 10 minuten. Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat en dien ze morgenvroeg op bij het ontbijt, samen met wat stukjes fruit. Pret verzekerd! (meer lekkere tips vind je op Zesta.be)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Altijd leuk om van je te lezen!
Groetjes, Valerie